Obronną ręką - Kula, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2011)
Rynek farmaceutyczny jako jedna z niewielu dziedzin gospodarki dość długo opierał się kryzysowi ekonomicznemu. I chociaż z opóźnieniem, to również w tej branży zauważalny był w ubiegłym roku słabszy okres, do którego firmy farmaceutyczne starały się przygotować z wyprzedzeniem, wdrażając plany oszczędnościowe. O ile w 2009 r. globalne wyniki były dobre (wzrost rynku o 8,25 proc.), na co w znacznym stopniu miała wpływ epidemia grypy, o tyle w 2010 r. wskaźniki wzrostu były już znacznie niższe. Według firmy PharmaExpert, rynek farmaceutyczny wzrósł jedynie o 2,77 proc., tj. o 718 mln zł (w 2009 r. było to prawie 2 mld zł). Słabsze wyniki z ubiegłego roku wpłynęły na to, iż średnia wzrostu za ostatnie pięć lat spadła z 8,3 proc. do 7,26 proc.