Lekarze pod ścianą - Majer, Patrycja (Menedżer Zdrowia, 2011)
Lekarze przestali dysponować swoim czasem. Zatrudnieni na umowę o pracę w szpitalach publicznych zostali po raz pierwszy zobowiązani do podpisania klauzuli o zakazie konkurencji. Są już wśród nich medycy z Bydgoszczy, Lublina i Chełma. To odpowiedź menedżerów zarządzających dobrem publicznym na utratę kontraktów na rzecz placówek prywatnych. Pierwsze lojalki zostały podpisane już w styczniu w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy. Dyrektor placówki zdecydował się na ten krok po tym, gdy dowiedział się, że szef jednej ze szpitalnych klinik buduje prywatną lecznicę o identycznym profilu. Kiedy będzie gotowa, stanie się realnym zagrożeniem dla szpitala w walce o publiczne pieniądze z kontraktów. Decyzja dyrektora o zobowiązaniu pracowników do zakazu konkurencji otworzyła furtkę kolejnym pracodawcom. Po taką ewentualność sięgnęli teraz ci, którzy przegrali tegoroczną bitwę o kontrakty. Na wprowadzenie zakazu zdecydowali się więc dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Chełmie oraz szef Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 1 w Lublinie. Podobną ewentualność rozważają władze Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.