Krok w stronę Nobla (Menedżer Zdrowia, 2011)
– Gdyby nie było Fundacji Polpharmy, należałoby ją natychmiast powołać – mówi środowiskowy żart, powtarzany na medycznych kongresach i spotkaniach. W tym roku instytucja obchodzi swój jubileusz – dziesięciolecie istnienia. Fundacja na Rzecz Wspierania Rozwoju Polskiej Farmacji i Medycyny została założona przez Polpharmę w 2001 r. Jest pierwszą i jedyną tego typu organizacją założoną przez polską prywatną firmę farmaceutyczną. Decyzją fundatora od grudnia 2010 r. działa pod nazwą Naukowa Fundacja Polpharmy.