Szybki szlak finansowania - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2011)
Czy zadłużenie sięgające – według pesymistycznego scenariusza – nawet 14 mld zł uniemożliwia placówkom służby zdrowia pozyskanie nowoczesnego sprzętu medycznego? Okazuje się, że nie. Firmy dostarczające zaawansowaną technologicznie aparaturę oferują bowiem atrakcyjne systemy zakupów ratalnych. Od kilku lat zadłużenie służby zdrowia utrzymuje się na poziomie znacznie przekraczającym 10 mld zł. Ponad 4 mld zł z szacowanych 14 mld zł długu to zobowiązania wymagalne. Wyceny aparatury medycznej, zgodnie z którymi Narodowy Fundusz Zdrowia wypłaca pieniądze podmiotom służby zdrowia, są o wiele niższe niż ceny rynkowe. Taki stan rzeczy w rozmowie z „Menedżerem Zdrowia” skrytykowała m.in. Anna Knysok, pełnomocnik rządu Jerzego Buzka ds. wprowadzenia powszechnego ubezpieczenia społecznego: – System wegetuje, biurokratyzuje się w sposób nieprawdopodobny. Pracę dezorganizują stosy dokumentów, formalności, sprawozdań z działalności szpitali i oferowanych świadczeń. Biurokratyzacja rozrasta się w sposób odczuwalny dla świadczeniodawców. Dyrekcje placówek medycznych nie mają wyboru – jeżeli nie podporządkują się tym wymaganiom, nie dostaną pieniędzy.