Szarlataneria - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2011)
Jakie jest miejsce paramedycyny w systemie ochrony zdrowia? Oferta usług z tej dziedziny jest ogromna, a choćby poprzez używane przez podmioty z tego obszaru nazwy (medycyna alternatywna, medycyna holistyczna, medycyna komplementarna, medycyna naturalna) sugeruje się ich przynależność do ochrony zdrowia. Zanim podejmie się próbę udzielenia odpowiedzi na powyższe pytanie, należy zadać inne: czy w postępowaniu z pacjentem w ogóle wolno sięgać po metody niezweryfikowane naukowo? Czy wystarczy indywidualne przekonanie lekarza o skuteczności i bezpieczeństwie, żeby stosować lub rekomendować takie metody? Odpowiedź na te pytania zarówno z punktu widzenia etyki lekarskiej, jak i powszechnie zaakceptowanych zasad praktyki medycznej jest oczywista – nie!