Artykuł oryginalnyNowa metoda minimalizowania dawki kontrastu w przezskórnych zabiegach wieńcowych z użyciem automatycznego injektora. Konieczność używania technik minimalizujących zużycie środków kontrastowych - Stys, Adam T.; Stys, Tomasz; Recki, Przemysław (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Wstęp : Liczba pacjentów ze zwiększonym ryzykiem nefropatii kontrastowej (CIN) po zabiegach przezskórnych na sercu wzrasta. Pomimo że zmniejszenie ilości podanego środka kontrastowego jest najważniejszym ogniwem w profilaktyce tego powikłania, to literatura na ten temat wydaje się nieproporcjonalnie skąpa. Cel : Opis nowej metody minimalizacji ilości podanego środka kontrastowego w koronarografii i angioplastyce naczyń wieńcowych, opartej głównie na użyciu automatycznego podajnika kontrastu (ACI). Ustandaryzowane podejście do gospodarki kontrastem w czasie zabiegu pozwala na stosowanie minimalnych dawek. W celu pełniejszego zaprezentowania metody opisano 2 typowe przypadki z jej zastosowaniem. Materiał i metody : Autorzy stosują zaprezentowane standardowe postępowanie od 4 lat u wszystkich pacjentów ze zwiększonym ryzykiem CIN, skutecznie przeprowadzając zabiegi z użyciem średnio do 10 ml środka kontrastowego. Opisany schemat programowania ACI jest stosunkowo prosty. Wyniki i wnioski : Używanie ACI z właściwym programowaniem iniekcji powinno być preferowanym postępowaniem w zabiegach na naczyniach wieńcowych z użyciem środka kontrastowego u pacjentów ze zwiększonym ryzykiem CIN. Zauważamy potrzebę ponownego skupienia się na metodach minimalizacji ilości podanego środka kontrastowego i rozpowszechnienia tych metod wśród kardiologów, co może mieć znaczny i pozytywny wpływ na pacjentów.