Artykuł oryginalnyZabiegi przezskórnej komisurotomii mitralnej u kobiet w ciąży – obserwacje odległe - Dąbrowski, Maciej; Chmielak, Zbigniew; Dąbrowski, Marek; Rużyłło, Witold (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Wstęp : Zabieg walwuloplastyki zastawki mitralnej (PMC) może zostać bezpiecznie przeprowadzony u kobiet w ciąży. Dotychczas opublikowano niewiele doniesień na temat odległych wyników PMC wykonywanych u kobiet w ciąży oraz wpływu promieniowania rentgenowskiego stosowanego w czasie PMC na płód i rozwój dziecka po urodzeniu. Cel : Ocena bezpośrednich i odległych wyników komisurotomii mitralnej przeprowadzonej w Instytucie Kardiologii w Warszawie w grupie pacjentek w ciąży oraz ocena wpływu procedury na płód i późniejszy rozwój dziecka. Materiał i metody : Między styczniem 1989 r. a grudniem 1998 r. PMC wykonano u 15 ciężarnych z objawami ciężkiej niewydolności serca. Zabiegi przeprowadzono średnio w 31,5 ±2,7 tygodniu ciąży. U wszystkich pacjentek uzyskano wzrost pola powierzchni zastawki z 1,01 ±0,24 cm 2 do 2,01 ±0,33 cm 2 (p < 0,001) oraz poprawę wydolności fizycznej do I lub II klasy (odpowiednio 13 i 2 pacjentki) wg NYHA. Nie obserwowano powikłań w czasie dalszego przebiegu ciąży. Wyniki : U jednego noworodka zdiagnozowano porażenie mózgowe. Dane dotyczące obserwacji odległej wynoszącej średnio 17 lat i 9 miesięcy zebrano od 12 pacjentek. U 2 chorych (13%) wykonano re-PMC, u jednej (6,6%) operację wymiany zastawki mitralnej, odpowiednio 15, 17 i 19 lat po pierwszym zabiegu. Wszystkie dzieci żyją. Poza chłopcem z porażeniem mózgowym, rozwijają się prawidłowo i są zdrowe fizycznie i psychicznie. Wnioski : Zabieg walwuloplastyki zastawki mitralnej u kobiet w ciąży z poreumatycznym zwężeniem zastawki mitralnej i ciężką niewydolnością serca jest leczeniem skutecznym i bezpiecznym dla kobiety i dla płodu.