Opis przypadkuOstry zespół wieńcowy u chorego z mnogimi przetokami gałęzi międzykomorowej przedniej do lewej komory serca – obserwacja 2-letnia - Wożakowska-Kapłon, Beata; Salwa, Paweł; Młodnicki, Maciej; Dąbkowski, Przemysław (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Przetoka tętnicy wieńcowej (CAF) jest nieprawidłowym połączeniem między tętnicą wieńcową a jamą serca (najczęściej prawą komorą) bądź dużym naczyniem. Większość przetok pozostaje bezobjawowa a rozpoznawane są przeważnie przy okazji diagnostyki naczyń wieńcowych przeprowadzanej z innych przyczyn. Uważa się, że objawy kliniczne takie jak ból w klatce piersiowej czy duszność wysiłkowa są spowodowane efektem podkradania. Postępowanie terapeutyczne w przypadku przetok tętnic wieńcowych jest zależne od manifestacji klinicznej i istotności następstw hemodynamicznych powodowanych przez przetokę. Należy dodać, że istniejące wytyczne postępowania zostały opracowane na podstawie niewielkich badań retrospektywnych. Przedstawiamy przypadek 45-letniego chorego z CAF o rzadkiej lokalizacji, łączącej gałąź międzykomorową przednią lewej tętnicy wieńcowej z lewą komorą, z towarzyszącym mostem mięśniowym zawężającym światło tego naczynia. Pacjent prezentował objawy ostrego zespołu wieńcowego.