Opis przypadkuUdana rekanalizacja przewlekłej całkowitej okluzji tętnicy udowej powierzchownej poprzez angioplastykę subintimalną ze stentowaniem przy użyciu cewnika Pioneer Plus Re-Entry - Szymański, Radosław; Wiernek, Szymon; Wiernek, Barbara; Konkolewska, Magda; Buszman, Paweł E.; Kiesz, Radosław S. (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Subintimalna angioplastyka jest jedną z najczęściej stosowanych technik podczas leczenia przewlekłych całkowitych okluzji tętnic kończyny dolnej (CTO). Metoda ta jest jednak ograniczona brakiem kontroli nad powrotem do prawdziwego światła naczynia. Prezentujemy przypadek 85-letniego mężczyzny z objawami CTO w lewej tętnicy udowej powierzchownej (SFA). Po nieudanym początku rekanalizacji subintimalnej prowadnikiem Confianza, cewnik Pioneer Plus z systemem ultrasonografii wewnątrznaczyniowej Volcano został wykorzystany do powrotu do prawdziwego światła naczynia. Ostatecznie do zaopatrzenia zmiany zastosowano angioplastykę i stentowanie. Procedura zakończyła się pomyślnie, bez powikłań, nie stwierdzono zwężenia rezydualnego. Mężczyzna został wypisany do domu po 4 godz. po zabiegu. W trakcie jednodniowej i 3-tygodniowej obserwacji nie stwierdzono powikłań naczyniowych, a pacjent nie zgłaszał pozostałych objawów. Wskaźnik kostkowo-ramienny lewej kończyny poprawił się z wartości wyjściowej 0,22 do 0,98. W niniejszym artykule przedstawiono cewnik Pionieer Plus z systemem ultrasonografii wewnątrznaczyniowej, którym uzyskano światło prawdziwe tętnicy udowej powierzchownej (SFA), a następnie przeprowadzono angioplastykę ze stentem, uzyskując dobry efekt angiograficzny oraz kliniczny.