Nowotwory skóry u chorych po przeszczepieniu narządów - Imko-Walczuk, Beata; Ankudowicz, Anna; Jaśkiewicz, Janusz; Lizakowski, Sławomir; Dębska-Ślizień, Alicja; Rutkowski, Bolesław (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Nowotwory stają się jedną z głównych przyczyn zgonów chorych po udanym przeszczepieniu narządów. Stale rosnąca liczba chorych żyjących z przeszczepionym narządem, a jednocześnie znacznie większa zachorowalność, agresywny, szybki postęp choroby nowotworowej i niepomyślne rokowanie wymagają szczególnego podejścia onkologicznego w tej populacji. W pracy dokonano przeglądu nowotworów skóry występujących u chorych po przeszczepieniach narządów, które są najczęstszymi zmianami nowotworowymi w tej grupie pacjentów i mają często odmienny obraz kliniczny niż w grupie chorych immunokompetentnych. W omawianej populacji nowotwory skóry – rak płaskonabłonkowy (SCC) i rak podstawnokomórkowy (BCC) występują najczęściej. Również takie nowotwory, jak: mięsak Kaposiego, czerniak, chłoniaki, nowotwory okolic anogenitalnych, rak z komórek Merkla oraz inne rzadkie guzy mogą występować częściej u chorych otrzymujących leczenie immunosupresyjne. Istotne jest zapoznanie się z cechami i odmiennościami klinicznymi dotyczącymi nowotworów u chorych po przeszczepieniach narządowych, aby móc je rozpoznać w jak najwcześniejszym stadium rozwoju.