Zmiany infekcyjne paznokci - Maleszka, Romuald; Ratajczak-Stefańska, Violetta; Różewicka-Czabańska, Monika (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
W narządach paznokciowych bardzo często obserwujemy różnorodne zmiany patologiczne wywołane przez czynniki infekcyjne. Wśród zakażeń najbardziej rozpowszechnione są infekcje grzybicze, które mogą stanowić nawet do 50% wszystkich chorób paznokci i właśnie obawiając się głównie grzybicy, pacjenci ze zmianami paznokciowymi zgłaszają się do lekarza. Wśród zakażeń grzybiczych paznokci zdecydowanie najczęściej spotykamy grzybicę dermatofitową. Grzybice paznokci wywołane przez grzyby drożdżopodobne z rodzaju Candida są już znacznie rzadsze. Z grzybic paznokci wywołanych przez grzyby pleśniowe w Europie Środkowej spotykamy prawie wyłącznie zakażenie płytek paznokciowych dużych palców stóp grzybem pleśniowym Scopulariopsis brevicaulis. W narządach paznokciowych spotyka się też zakażenia bakteryjne wywołane głównie przez Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa oraz brodawki zwykłe wywołane przez wirus brodawczaka ludzkiego. Zakażenia narządów paznokciowych mogą się rozwijać zarówno w niezmienionych płytkach paznokciowych, jak i w przebiegu innych, nieinfekcyjnych chorób paznokci. Najczęściej dotyczy to paznokci zmienionych przez łuszczycę, liszaj płaski oraz płytek paznokciowych zniekształconych pourazowo. Ze względu na częste podobieństwo obrazów klinicznych różnych zakażeń paznokciowych do nieinfekcyjnych chorób paznokci oraz nakładanie się zmian infekcyjnych na już istniejące choroby narządów paznokciowych – bardzo ważne jest przeprowadzenie przed rozpoczęciem leczenia odpowiednich badań diagnostycznych.