Rola roślinnych surowców kosmetycznych w leczeniu schorzeń dermatologicznych wywołanych hiperandrogenizmem - Kulwikowska, Alicja; Lewandowska, Sylwia; Imko-Walczuk, Beata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Schorzenia skóry o podłożu hiperandrogenizmu, takie jak: hirsutyzm, łysienie androgenowe, łojotok, trądzik pospolity, trądzik różowaty i łojotokowe zapalenie skóry, dotyczą dużej populacji pacjentów dermatologicznych. Chociaż leczenie tych chorób opiera się na uznanych metodach farmakologicznych, chorzy coraz chętniej sięgają po powszechnie dostępne na rynku roślinne środki wspomagające. Fitoterapia, czyli nauka o zastosowaniu roślin w lecznictwie, dynamicznie rozwinęła się w XX wieku. Ogromne zainteresowanie możliwością wykorzystania surowców roślinnych przyniosło duży rozwój produkcji nowych, naturalnych preparatów przez firmy farmaceutyczne. Znajomość surowców roślinnych mających zdolność hamowania hormonów androgenowych może przynieść znaczne korzyści w planowaniu terapii pacjentów ze schorzeniami skóry wywołanymi hiperandrogenizmem. Wzorując się na kulturach starożytnych, warto zapoznać się z właściwościami takich roślin, jak: soja owłosiona, pokrzywa zwyczajna, zielona herbata, niepokalanek pieprzowy, śliwa afrykańska, palma sabalowa, pluskwica groniasta czy lukrecja gładka.