Chirurgiczne leczenie przeciekowych wad serca współistniejących z nadciśnieniem płucnym - Mozol, Krzysztof; Kwaśniak, Ewelina; Haponiuk, Ireneusz; Szafranek, Adam; Maruszewski, Bohdan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Nadciśnienie płucne jest istotnym czynnikiem ryzyka zgonu i powikłań wrodzonych przeciekowych wad serca. Zwiększony przepływ płucny prowadzi do stałej stymulacji komórek śródbłonka, w konsekwencji do ich dysfunkcji, zwiększonego oporu naczyń płucnych, ostrej lub postępującej niewydolności prawej komory serca. Wczesna korekcja wad może temu zapobiec. Wybór optymalnego czasu operacji jest wciąż wiodącym problemem leczniczym. Swoiste i nieswoiste leczenie nadciśnienia płucnego poprawia wyniki chirurgicznego leczenia. Dla wybranych pacjentów, u których występują przeciwwskazania do chirurgicznego leczenia lub u pacjentów opornych na powyższe leczenie, metodą z wyboru pozostaje przedoperacyjne membranowe natlenianie pozaustrojowe (ang. extracorporeal membrane oxygenation – ECMO) oraz przeszczep płuc lub płuc wraz z sercem.