Nietypowe powikłanie po zabiegu pomostowania tętnic wieńcowych bez użycia krążenia pozaustrojowego u pacjenta ze skrajną niewydolnością serca – przypadek kliniczny - Woźniak, Sebastian; Kuśmierczyk, Mariusz; Kołsut, Piotr; Kuśmierski, Krzysztof; Różański, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W pracy opisano przypadek kliniczny 79-letniego obciążonego internistycznie chorego z zaawansowaną niewydolnością serca i chorobą wieńcową. Pacjent został zakwalifikowany do pomostowania aortalno-wieńcowego, a następnie operowany techniką bez zastosowania krążenia pozaustrojowego (ang. off-pump coronary artery bypass grafting – OPCABG). W okresie pooperacyjnym rozwinął się uogólniony proces zapalny (dodatnie posiewy krwi) oraz proces zapalny obejmujący lewą gałkę oczną. Mimo podjętych prób leczenia w 25. dobie pooperacyjnej wykonano zabieg enukleacji lewego oka.