Robot Robin Heart 2010 – raport z prac badawczych - Nawrat, Zbigniew (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Prezentowana praca przedstawia aktualne prace prowadzone w zabrzańskim zespole związane z projektem robota chirurgicznego Robin Heart. Projekt wkroczył w fazę eksperymentu na zwierzętach. W styczniu 2009 r. wykonano pierwsze eksperymentalne operacje robotami systemu Robin Heart na świniach: usunięcia woreczka żółciowego oraz elementy operacji naprawczych zastawki mitralnej i trójdzielnej. Planowany zabieg pomostowania naczyń wieńcowych (ang. totally endoscopic coronary artery bypass – TECAB) przełożono na inny termin. Podjęto decyzję o budowie nowego robota. W maju 2010 r. przeprowadzono pierwszy eksperyment specjalnie zaprojektowanym robotem Robin Heart mc2. Cel eksperymentów został osiągnięty – nowa konstrukcja robota została zaakceptowana przez zespół chirurgiczny.