REHABILITACJAWpływ nadmiernej masy ciała na przebieg pooperacyjny i rehabilitację pacjentów po pomostowaniu aortalno-wieńcowym - Godula, Ewa; Plewa, Michał; Szurlej, Dariusz; Deja, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp : Otyłość jest jednym z czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Na podstawie danych z piśmiennictwa nie można jednak jednoznacznie określić, czy schorzenie to stanowi dodatkowe obciążenie u pacjentów kwalifikowanych do zabiegu pomostowania aortalno-wieńcowego (ang. coronary artery bypass graft – CABG) i czy zwiększa ryzyko powikłań okołooperacyjnych. Otyłość olbrzymia często jest też postrzegana jako przeciwwskazanie do wykonania tego inwazyjnego zabiegu. Cel pracy : Celem pracy była ocena tolerancji wysiłkowej i sprawności wentylacyjnej płuc chorych poddanych chirurgicznej rewaskularyzacji mięśnia sercowego, z uwzględnieniem kryterium masy ciała operowanych. Materiał i metody : Badaniem objęto 86 chorych – średnia wieku 61 lat (40–80 lat) – poddanych zabiegowi klasycznego CABG z użyciem krążenia pozaustrojowego. Do oceny wydolności posłużono się 6-minutowym testem marszowym (ang. 6 minute walk test – 6MWT) oraz badaniem spirometrycznym [natężona objętość wydechowa pierwszosekundowa (ang. forced expiratory volume in 1 second – FEV1), natężona pojemność życiowa (ang. forced vital capacity – FVC), wskaźnik FEV1/FVC%]. Badania przeprowadzono dzień przed zabiegiem i w 6. dobie po zabiegu. Chorych podzielono na grupy z prawidłową masą ciała [grupa A – wskaźnik masy ciała (ang. body mass index – BMI): 18–24,9 kg/m 2 ; n = 19], nadwagą (grupa B – BMI: 25–29,9 kg/m 2 ; n = 42) i z otyłością (grupa C – BMI > 30 kg/m 2 ; n = 25). Wyniki : We wszystkich trzech grupach zaobserwowano statystycznie istotny spadek pokonanego w próbie marszowej dystansu, wartości równoważnika metabolicznego (ang. metabolic equivalent term – MET) oraz spadek FEV1, FVC i wzrost FEV1/FVC% po zabiegu. Wielkość zmiany nie była zależna od BMI badanych, nie zaobserwowano bowiem różnic międzygrupowych – zarówno przed zabiegiem, jak i po nim – w długości dystansu i wartości wskaźników spirometrycznych. Wnioski: Obserwowane po zabiegu CABG pogorszenie tolerancji wysiłkowej i sprawności wentylacyjnej nie jest zależne od BMI badanych.