Profesor Antoni Leśniowski (1867–1940) i jego wkład w historię choroby Crohna - Bielecki, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Profesor Antoni Leśniowski (1867–1940), wieloletni ordynator oraz kierownik I i II Kliniki Chirurgicznej Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Warszawskiego, wiele lat przed Crohnem zwrócił uwagę na niewoiste zapalenie jelita krętego. Był autorem pierwszego, dwutomowego podręcznika chirurgii ogólnej. Opublikował ponad 100 prac naukowych, w tym 28 o tematyce urologicznej. Profesor Leśniowski był znakomitym chirurgiem, dydaktykiem i organizatorem.