Wpływ refluksu żołądkowo-przełykowego mierzonego przy użyciu pH-impedancji na stopień kontroli astmy oskrzelowej u dzieci i młodzieży - Szaflarska-Popławska, Anna; Popławski, Cezary (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Cel : Ocena zależności między nasileniem refluksu żołądkowo--przełykowego ( gastroesophagal reflux – GER) a stopniem kontroli astmy oskrzelowej (AO) u dzieci i młodzieży. Materiał i metody: U 74 dzieci i młodzieży w wieku 4–18 lat (średnia wieku 11,8 roku), w tym 40 płci męskiej i 34 płci żeńskiej, z AO (48 pacjentów z kontrolowaną, 8 z częściowo kontrolowaną i 18 z niekontrolowaną AO), wykonano 24-godzinną pH-impedancję (Sandhill Scientific Inc., USA). Kryterium włączającym do badania było niestosowanie leków przeciwwydzielniczych przez co najmniej 7–10 dni przed badaniem. Wyniki : Refluks żołądkowo-przełykowy kwaśny rozpoznano u 31 (41,9%), niekwaśny – u 6 (8,1%), mieszany – u 19 pacjentów (25,7%), natomiast u 18 (24,3%) nie stwierdzono cech tej choroby. Łączna liczba wszystkich zdarzeń GER wyniosła 5549, w tym 62,4% dotyczyło incydentów kwaśnych, a 37,6% niekwaśnych. Całkowita liczba refluksów proksymalnych wyniosła 1977 (35,6%), z czego 68,8% stanowiły incydenty kwaśne, a 31,2% niekwaśne. Nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic pomiędzy grupami pacjentów z astmą kontrolowaną, częściowo kontrolowaną i niekontrolowaną w zakresie analizowanych parametrów pH-imedancji. Objawy ze strony układu oddechowego zgłaszało 19 pacjentów (14 – kaszel, 5 – duszność), u 6 spośród nich stwierdzony objaw wystąpił 5-krotnie lub częściej (u 3 – kaszel, u 3 – duszność), indeks refluksowy (z incydentami kwaśnymi) był dodatni tylko u 2 pacjentów z napadami duszności. Wnioski : Większość dzieci i młodzieży z AO ma GER, najczęściej kwaśny lub mieszany. Nasilenie GER nie wpływa istotnie na stopień kontroli AO. U dzieci i młodzieży z AO incydenty proksymalne GER występują często, co nie oddziałuje jednak na stopień kontroli choroby podstawowej. Analiza związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy AO i GER u dzieci i młodzieży jest trudna ze względu na słabą rejestrację objawów oddechowych podczas badania.