Wpływ eradykacji zakażenia Helicobacter pylorina opróżnianie żołądka u pacjentów z dyspepsją - Waluga, Marek; Jonderko, Krzysztof; Krusiec-Świdergoł, Beata; Kamińska, Magdalena; Kasicka-Jonderko, Anna; Lesińska, Magdalena (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Cel : Ustalenie, czy eradykacja Helicobacter pylori (H. pylori) u chorych z dyspepsją czynnościową wpływa na szybkość opróżniania żołądka ( gastric emptying – GE) i złagodzenie towarzyszących objawów klinicznych. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 18 chorych z infekcją H. pylori cierpiących na dyspepsję czynnościową. W czasie włączania do badania oraz 2 tyg. po skutecznej eradykacji wypełniali oni kwestionariusz mający na celu określenie nasilenia objawów dyspeptycznych oraz zostali poddani pomiarowi GE z posiłku stałego o wartości energetycznej 378 kcal z dodatkiem 75 µl 13 C-kwasu oktanowego. Wartości normatywne kinetyki GE wyznaczono u 12 zdrowych osób. Wyniki : Eradykację H. pylori uzyskano u 17 chorych. Czas trwania fazy opóźnienia GE (T_Lag) nie zmienił się po eradykacji (średnia ± SD 144,5 ±23,2 min) w porównaniu z czasem przed eradykacją (152,1 ±27,6 min). Półokres GE (T 1/2 ) natomiast zwiększył się statystycznie znamiennie z 207,1 ±33,5 min przed eradykacją do 229,5 ±49,4 min po eradykacji (p = 0,0217). Biorąc pod uwagę całą grupę chorych, eradykacja H. pylori nie wpłynęła znamiennie na objawy dyspeptyczne. Wykazano jednak, że pogorszenie punktacji w skali oceny uczucia pełności lub wczesnej sytości zależało od wzrostu długości T_Lag, podczas gdy zwiększenie odczucia bólu, pieczenia i pełności od wydłużenia T 1/2 . Wnioski : 1) Eradykacja H. pylori u chorych z dyspepsją czynnościową wydłuża półokres opróżniania żołądka z pokarmów stałych, nie wywierając znamiennego wpływu na zmniejszenie objawów. 2) Pogorszenie objawów dyspeptycznych może się wiązać ze zwolnionym opróżnianiem żołądka.