Niedościgniony wzór WOŚP - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2011)
Choć nikt nie podawał, ile łącznie wydano na ochronę zdrowia w latach 2007–2010, wartość tych nakładów można liczyć w miliardach złotych. Były one słuszną dumą rządzących, bo przecież stan infrastruktury wielu zakładów opieki zdrowotnej oraz ich wyposażenia wołał o pomstę do nieba. Czy jednak inwestycje wiązały się z efektywnym wydatkowaniem publicznych pieniędzy – to już zupełnie inne pytanie. Po superwyposażonych oddziałach często hula wiatr lub pełnią one funkcję izb przyjęć czy nocnego ambulatorium.