Konflikt interesów - Majer, Patrycja (Menedżer Zdrowia, 2011)
W całej Polsce trwa kontrola wojewódzkich konsultantów medycznych. Pierwsze wyniki: w województwie kujawsko-pomorskim 40 proc. konsultantów jest właścicielami lub wspólnikami NZOZ-ów. Julia Pitera, pełnomocnik rządu ds. walki z korupcją, za pośrednictwem wojewodów sprawdza, ilu z konsultantów pracuje na rzecz niepublicznych placówek zdrowotnych. Jej zdaniem połączenie tych dwóch funkcji przez osoby współtworzące lokalną politykę zdrowotną może powodować konflikt interesów.