Lekcja z antypodów - Tyszka, Anna (Menedżer Zdrowia, 2011)
Historia Australii i Nowej Zelandii jest znacznie krótsza niż krajów europejskich, a mimo to według HDI (wskaźnik rozwoju ludzkiego) państwa te zaliczane są do bardzo wysoko rozwiniętych. Także oceny dotyczące poziomu wykształcenia, opieki medycznej czy jakości i przeciętnej długości życia są wysokie, choć w Nowej Zelandii wskaźniki ekonomiczne i poziom życia – relatywnie niższe. Jakie lekcje z Antypodów płyną dla polskiej ochrony zdrowia?