Ratunku! - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2011)
W każdej jednostce świadczącej usługi medyczne powinien istnieć system interwencji w wypadkach nagłego zatrzymania krążenia i oddychania pacjentów lub oznak zagrożenia takimi stanami. Właśnie racjonalne i dobrze zorganizowane działanie w stanach nagłych, w przeciwieństwie do chaotycznej reakcji na zasadzie „ratuj, kto pod ręką”, jest istotnym elementem jakości opieki nad pacjentem.