Patrz szeroko - Ozorowska, Magdalena (Menedżer Zdrowia, 2011)
Autorka analizuje wnioski z porównania współpracy z holenderskimi i polskimi partnerami. Holendrów wyróżnia to, że planują wszystko, dbają o majątek, naprawdę troszczą się o ludzi (pacjentów i pracowników), mają mnóstwo ciekawych, wypracowywanych latami rozwiązań, a dobro wspólne i logika najczęściej wygrywają z interesami politycznymi.