Wyręczać czy pomagać - Mołdach, Robert (Menedżer Zdrowia, 2011)
– Ustanawiamy Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej jako prawa podstawowe dla państwa, oparte na poszanowaniu wolności i sprawiedliwości, współdziałaniu władz, dialogu społecznym oraz na zasadzie pomocniczości umacniającej uprawnienia obywateli i ich wspólnot – brzmią słowa preambuły ustawy zasadniczej. Różne ich rozumienie jest podstawą kreślenia głównych linii podziałów politycznych. W ochronie zdrowia największe różnice występują w definicji zasady pomocniczości. Spośród wielu zmian, jakie ustawa o działalności leczniczej wnosi do systemu, najistotniejszą jest nadanie zasadzie pomocniczości nowego, szerszego horyzontu.