Rak w torbieli bocznej szyi - Wiśniewski, Tomasz; Ziółkowska, Ewa; Kubiak, Maria; Makarewicz, Roman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2011)
Rak w obrębie torbieli bocznej szyi występuje wyjątkowo rzadko i jest dla lekarza wyzwaniem, zarówno pod względem diagnostycznym jak i leczniczym, ponieważ zwykle jest to zamaskowana postać przerzutu do zmienionego torbielowato węzła chłonnego szyi z nieznanego ogniska. Różne techniki diagnostyczne z włączeniem ślepych biopsji mogą pomóc w identyfikacji ogniska choroby. Jeżeli guz podstawowy zostanie wykryty, to możliwe jest zastosowanie adekwatnego leczenia obejmującego ognisko pierwotne oraz i przerzut do węzła chłonnego szyi. W artykule przedstawiono przypadek 79-letniego mężczyzny z chełboczącym guzem po prawej stronie szyi, u którego po wycięciu zmiany ustalono rozpoznanie raka w torbieli bocznej szyi. Po roku od zabiegu rozwinął się rak prawego migdałka podniebiennego. Pacjenta poddano powtórnej operacji oraz przeprowadzono uzupełniające leczenie promieniowaniem jonizującym. Obecnie – po 6 miesiącach od zakończenia leczenia – czuje się dobrze i w badaniach kontrolnych nie stwierdza się objawów nawrotu choroby. Autorzy podają w wątpliwość istnienie raków w torbieli bocznej szyi oraz przedstawiają możliwe sposoby leczenia podobnych przypadków.