Ekspresja genu podoplaniny w złośliwych nowotworach jajnika - Marzec-Kotarska, Barbara; Kotarski, Józef; Cybulski, Marek; Antosz, Halina; Kocki, Janusz; Bednarek, Wiesława (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp : Rak jajnika występuje najczęściej u kobiet po menopauzie. Środowisko hormonalne, w jakim powstaje guz przed menopauzą i po niej, jest różne. Może mieć ono wpływ na podłoże molekularne raka jajnika. Podoplanina jest uznanym markerem limfangiogenezy i zaangażowana jest w progresję i przerzutowanie nowotworów. Cel: Celem pracy było określenie ekspresji genu podoplaniny na poziomie mRNA w tkance surowiczego oraz śluzowego gruczolakoraka jajnika. Materiał i metody : U 42 pacjentek z rakiem jajnika określono ekspresję genu podoplaniny na poziomie mRNA metodą Real-Time PCR (polymerase chain reaction). Wyniki : Ekspresja genu podoplaniny na poziomie mRNA została zaobserwowana we wszystkich badanych guzach jajnika. Była ona istotnie niższa (p < 0,001) w grupie pacjentek z rakiem jajnika (RQ = 4,46) w porównaniu z grupą kontrolną (RQ = 13,03). Nie wykazano istotnej różnicy statystycznej w ekspresji podoplaniny między pacjentkami przed menopauzą i po menopauzie w odniesieniu do stopnia nowotworu (p = 0,442) wg skali opracowanej przez Międzynarodową Federację Ginekologów i Położników ( International Federation of Gynaecology and Obstetrics – FIGO) czy też dojrzałości guza (p = 0,593). Wnioski : Obniżona ekspresja podoplaniny jest charakterystyczna dla surowiczego i śluzowego raka jajnika.