Ocena wybranych parametrów klinicznych i biochemicznych u kobiet chorych na raka jajnika w okresie 5-letniej obserwacji - Bednarek, Wiesława; Wertel, Iwona; Marzec-Kotarska, Barbara; Ćwiklińska, Alicja; Kotarski, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp : Rak jajnika jest nowotworem charakteryzującym się znaczną śmiertelnością. Trwają liczne badania mające na celu określenie wpływu parametrów klinicznych i biochemicznych na rokowanie, czas przeżycia i terapię w raku jajnika. Ocena CA 125 służy głównie monitorowaniu przebiegu choroby, wykrywaniu nawrotu oraz odpowiedzi na chemioterapię. Nasilona ekspresja receptora naskórkowego czynnika wzrostu ( epidermal growth factor receptor – EGFR) w tkance nowotworowej sprzyja proliferacji komórek, zahamowaniu apoptozy i nasileniu procesu angiogenezy. Materiał i metody : W pracy badano 74 pacjentki chore na raka jajnika po leczeniu operacyjnym i chemioterapii. Przeprowadzono analizę parametrów klinicznych [wiek chorych, typ budowy histopatologicznej guza, stopień zróżnicowania nowotworu, stopień zaawansowania choroby wg FIGO ( International Federation of Gynaecology and Obstetrics ), radykalność zabiegu operacyjnego], jak i stężenie CA 125 w surowicy krwi oraz ekspresję EGFR w tkance nowotworowej w odniesieniu do 5-letniego przeżycia. Wyniki : Parametrami klinicznymi istotnie różnicującymi 5-letnie przeżycie są: stopień zróżnicowania histologicznego guza, stopień zaawansowania klinicznego guza wg FIGO, rozległość zabiegu operacyjnego oraz wystąpienie wznowy. Największe odsetki przeżyć dotyczyły chorych z wysokim stopniem zróżnicowania histologicznego, niskim stopniem zaawansowania klinicznego, po rozległym zabiegu operacyjnym oraz bez wznowy. Analiza wieloczynnikowa nie wykazała wpływu markera EGFR na przeżycie 5-letnie chorych na raka jajnika. Wykazano natomiast istotny i jednoczesny wpływ ostatniego wyniku markera CA 125, rozległości zabiegu operacyjnego, rozpoznania histopatologicznego oraz stopnia zaawansowania klinicznego. Wnioski : Wyniki sugerują istotny i jednoznaczny wpływ stężenia CA 125, rozpoznania histopatologicznego i stopnia zaawansowania klinicznego oraz rozległości zabiegu operacyjnego na 5-letnie przeżycie pacjentek z rakiem jajnika.