Porównanie usunięcia węzłów chłonnych miednicy drogą laparoskopii i laparotomii w raku endometrium w materiale I Kliniki Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie: własne doświadczenia wstępne - Pawłowicz, Paweł; Grzebyk, Katarzyna; Stetkiewicz, Tomasz; Rawski, Wojciech; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Rak trzonu macicy jest jednym z najczęstszych nowotworów narządu rodnego kobiety. Rokowanie w tym nowotworze zależy od stopnia zaawansowania klinicznego. W I stopniu wg FIGO 5-letnie przeżycia oceniane są na ok. 80%. Do standardu postępowania w tym przypadku należy zabieg chirurgiczny obejmujący swym zakresem wycięcie macicy wraz z przydatkami, a w niektórych przypadkach także usunięcie węzłów miednicy mniejszej. Tradycyjnie zabieg ten przeprowadzany jest poprzez laparotomię. Ostatnie lata obfitują w liczne doniesienia na temat podobnej skuteczności laparoskopii i laparotomii w leczeniu raka endometrium w I stopniu zaawansowania klinicznego wg FIGO. Niektórzy autorzy twierdzą także, że dzięki specjalnemu układowi optycznemu jest ona metodą bardziej precyzyjną niż laparotomia. Z tego powodu może stać się wkrótce metodą z wyboru w leczeniu tego nowotworu. Wyniki te potwierdzają również wstępne dane uzyskane w czasie zabiegów przeprowadzonych w naszej klinice.