Rak trzonu macicy u kobiet po 70. roku życia. Ocena wczesnego ostrego odczynu popromiennego - Helis, Karolina; Urbańczyk, Hubert (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp : Rak trzonu macicy jest najczęstszym nowotworem złośliwym układu rozrodczego u kobiet. Leczeniem z wyboru przy rozpoznaniu raka endometrium pozostaje leczenie operacyjne. Uzupełniająca radioterapia jest stosowana zależnie od stopnia zaawansowania oraz rozpoznania histopatologicznego. Cel pracy : Ocena wczesnego odczynu popromiennego u pacjentek powyżej 70. r.ż. chorych na raka trzonu macicy poddanych radykalnej radioterapii. Materiał i metody : Badaniem objęto 94 chore z rozpoznaniem raka trzonu macicy w wieku od 70 do 85 lat (mediana 74 lata) poddanych radioterapii radykalnej w Centrum Onkologii Instytutu Marii Skłodowskiej-Curie, oddział w Gliwicach od 2008 r. do października 2010 r. U chorych oceniano wczesny ostry odczyn popromienny ze strony jelit, pęcherza moczowego oraz skóry przy użyciu skali EORTC/RTOG. Wyniki : Analizując wyniki, stwierdzono, że istotnie częściej występował wczesny odczyn popromienny ze strony jelit (74,5%) w porównaniu z częstością występowania wczesnego odczynu skórnego (24,5%) i odczynu ze strony pęcherza moczowego (15,96%; p = 0,000). Wśród odczynów ze strony jelit odczyny ciężkie zaobserwowano u 6 (6,4%) pacjentek, a u 64 (68,1%) wystąpiły odczyny lekkie. U 4 pacjentek wystąpił ciężki odczyn popromienny w postaci porażennej niedrożności jelita. Nie zaobserwowano wczesnych odczynów ciężkich ze strony pęcherza moczowego u żadnej pacjentki, natomiast u 15 (15,96%) wystąpił odczyn w stopniu łagodnym (1. i 2.). U jednej chorej zaobserwowano ciężki odczyn skórny w postaci nasilonego rumienia, łuszczenia skóry na mokro oraz epiteliolizy. U 22 (23,4%) chorych zaobserwowano jedynie łagodny odczyn ze strony skóry. U 71 (75,5%) nie obserwowano odczynu popromiennego ze strony skóry. Wnioski: Wyniki badań własnych i dane z piśmiennictwa wskazują, że radioterapia radykalna w leczeniu chorych na raka trzonu macicy w zaawansowanym wieku cechuje się nieznacznym zwiększeniem odsetka odczynów popromiennych, niemniej pozostaje dobrze tolerowaną i bezpieczną metodą leczenia.