Zastosowanie akupunktury w leczeniu obniżonego libido u kobiet w okresie menopauzy - Woźniak, Piotr; Ziółkowski, Paweł; Stetkiewicz, Tomasz; Pięta-Dolińska, Agnieszka; Oszukowski, Przemysław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Menopauza u polskich kobiet występuje przeciętnie pomiędzy 48. a 52. r.ż. Jest to czas wielu zmian w organizmie kobiety, które poza oddziaływaniem na zdrowie wpływają również na pogorszenie się jakości ich życia. Jednym z objawów menopauzy, bardzo często „wstydliwie przemilczanym” przez pacjentki, są zaburzenia libido. Pomimo stosowania hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) w leczeniu objawów okołomenopauzalnych część kobiet nadal odczuwa obniżenie libido. Ponadto istnieje duża grupa kobiet, u których występują przeciwwskazania do stosowania HTZ. Akupunktura jako element Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) od tysięcy lat stosowana jest w leczeniu różnych schorzeń. Od kilku lat ponownie znajduje zastosowanie w leczeniu dolegliwości okresu menopauzy. W analizowanej pracy oceniono wpływ stosowania zabiegów akupunktury na poziom libido w grupie 24 kobiet w wieku 54–56 lat. Zaobserwowano korzystny wpływ wykonanych zabiegów zarówno na zwiększenie libido, jak i poprawę jakości życia leczonych kobiet, dzięki korzystnemu wpływowi akupunktury na inne objawy zespołu klimakterycznego (uderzenia gorąca, zlewne poty, zaburzenia snu, depresja).