SIRT1 i zespół metaboliczny - Mac-Marcjanek, Katarzyna; Wojcik, Marzena; Cypryk, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Dwa główne elementy syndromu metabolicznego – otyłość oraz cukrzyca typu 2 – stały się światowym problemem epidemiologicznym. W ostatnich latach nastąpił duży postęp w rozumieniu roli niektórych regulatorów homeostazy lipidowo-węglowodanowej. Wśród nich został zidentyfikowany występujący u ssaków ortolog drożdżowego białka Sir2 – SIRT1. Należy on do jądrowych NAD+ zależnych deacetylaz. Deacetyluje wiele czynników transkrypcyjnych, w tym PPARα i γ (receptor aktywowany przez proliferatory peroksysomów α i γ), PGC-1α (PPAR-γ koaktywator-1α), FoxO (białko forkhead box O) oraz czynnik jądrowy ĸB (NF-ĸB), tym samym pośredniczy w dużym spektrum fizjologicznych procesów, takich jak apoptoza, metabolizm tłuszczy, homeostaza glukozy oraz neurodegeneracja. W niniejszym artykule przedstawiono wpływ SIRT1 na regulację wydzielania insuliny oraz regulację metabolizmu węglowodanowo-lipidowego w różnych organach/tkankach, w tym w wątrobie, mięśniach szkieletowych, trzustce oraz tkance tłuszczowej. Dodatkowo zwrócono uwagę na rolę tego enzymu w redukcji stanów zapalnych.