Zaburzenia snu oraz emocji u kobiet stosujących hormonalną terapię zastępczą - Wilczak, Maciej; Samulak, Dariusz; Mojs, Ewa; Michalska, Magdalena Monika; Ziarko, Michał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Zaburzenia emocji oraz snu, szczególnie bezsenność oraz zakłócenia ciągłości snu, stanowią jedne z najczęstszych w grupie kobiet oraz znacząco wpływają na ich codzienne funkcjonowanie oraz jakość życia. Celem badań była ocena zależności pomiędzy występowaniem zaburzeń snu oraz emocji u kobiet w okresie okołomenopauzalnym stosujących hormonalną terapię zastępczą (HTZ). Grupę odniesienia stanowiła grupa kobiet dobrana pod względem wieku, a niestosująca HTZ. Grupę badanych stanowiło 90 kobiet hospitalizowanych w lecznicach z terenu Wielkopolski w wieku 15–80 lat (M = 49,81; SD = 11,69). W badaniach wykorzystano wystandaryzowane testy o ustalonej wysokiej rzetelności i trafności wewnętrznej: Skala Kontroli Emocji Courtauld ( Courtauld Emotional Control Scale – CECS), Skala Senności Epworth ( Epworth Sleepiness Scale – ESS), Ateńska Skala Bezsenności (ASB), Inwentarz Depresji Becka, Skala Satysfakcji z Życia, Wielowymiarowy Kwestionariusz Samooceny. Wyniki wskazują na mniejsze nasilenie zaburzeń snu o charakterze bezsenności w grupie kobiet stosujących HTZ. Nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic w zakresie pozostałych parametrów zaburzeń snu. Samoocenę rozumiano jako zmienną wielowymiarową, w skład której wchodzi 11 parametrów. Stwierdzono istotne statystycznie różnice w parametrze kompetencji – kobiety stosujące HTZ oceniały siebie jako osoby o wyższych zdolnościach w porównaniu z grupą badanych niestosujących HTZ.