Zespół przedwczesnego wygasania czynności jajników - Tkaczuk-Włach, Joanna; Sobstyl, Małgorzata; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Zespół przedwczesnego wygasania czynności jajników (ZPWCJ) jest schorzeniem charakteryzującym się brakiem miesiączki, dużym stężeniem gonadotropin [hormonu folikulotropowego ( follicle-stimulating hormone – FSH) i hormonu luteinizującego ( luteinizing hormone – LH)] i hipoestrogenizmem przed 40. r.ż. kobiety. Dotyka ok. 1% kobiet. Do znanych przyczyn choroby zalicza się czynniki genetyczne – zaburzenia chromosomu X oraz autosomalne, czynniki autoimmunologiczne, jatrogenne oraz środowiskowe. Terapia obejmuje hormonalną terapię zastępczą oraz leczenie niepłodności.