Stan odżywienia pacjentów z rakiem żołądka przed zabiegiem chirurgicznym - Ścisło, Lucyna; Walewska, Elżbieta; Szczepanik, Antoni M.; Kłęk, Stanisław; Kózka, Maria; Czupryna, Antoni; Kulig, Jan (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Wstęp: Niedożywienie jest częstym następstwem choroby nowotworowej, szczególnie górnego odcinka przewodu pokarmowego, w tym raka żołądka. Wynikiem niedożywienia oraz urazu operacyjnego są zaburzenia ze strony układu odpornościowego i w konsekwencji zwiększenie ryzyka wystąpienia powikłań pooperacyjnych. Dlatego rozpoznanie niedożywienia w celu korekcji zaburzeń w odżywianiu w okresie okołooperacyjnym u niedożywionych pacjentów ma istotny wpływ na zmniejszenie komplikacji w okresie pooperacyjnym. Cel pracy: Ocena stanu odżywienia chorych z rakiem żołądka zakwalifikowanych do zabiegu operacyjnego. Materiał i metody : Badaniem objęto 99 chorych z rakiem żołądka przed planowym zabiegiem chirurgicznym. Do oceny stanu odżywienia wykorzystano: test przesiewowy opracowany przez Szczygła na podstawie testu Thorsdottir i wsp., procentową utratę masy ciała w ciągu 3–6 miesięcy, oznaczenie wskaźnika masy ciała (body mass index – BMI), stężenia albumin w surowicy, określenie całkowitej liczby limfocytów, pomiar tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała. Wyniki : U chorych na raka żołądka stwierdzono procentową utratę masy ciała, zmniejszenie stężenia albumin w surowicy i całkowitej liczby leukocytów oraz niedożywienie na podstawie testu przesiewowego. Wnioski : U ok. 30% pacjentów zakwalifikowanych do operacji z powodu raka żołądka stwierdzono niedożywienie lekkiego lub umiarkowanego stopnia.