Subiektywna ocena bólu pooperacyjnego u pacjentów po wybranych zabiegach chirurgicznych - Grochans, Elżbieta; Hyrcza, Violetta; Kuczyńska, Magdalena; Szkup-Jabłońska, Małgorzata; Jurczak, Anna; Rotter, Iwona; Zaremba-Pechmann, Liliana; Karakiewicz, Beata (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Wstęp : Ból stanowi naturalną reakcję organizmu na czynniki uszkadzające. Jednym z wielu problemów, z którymi boryka się współczesna medycyna, jest ból pooperacyjny. Zgodnie z ustawodawstwem międzynarodowym oraz polskim pacjenci powinni mieć zagwarantowaną opiekę medyczną eliminującą ból powstały wskutek chorób oraz działalności wynikającej z ich leczenia i pielęgnacji. W okresie pooperacyjnym pacjenci są szczególnie narażeni na zwiększone odczuwanie bólu. Ocenę bólu można zaliczyć do najważniejszych umiejętności zespołu terapeutycznego. Cel pracy : Analiza natężenia bólu pooperacyjnego w bezpośrednim okresie po zabiegu chirurgicznym w zależności od skali oceny natężenia bólu, rodzaju i metody zabiegu, rodzaju zastosowanego znieczulenia oraz doby po zabiegu. Materiał i metody : Badanie prowadzono od czerwca do września 2009 r. wśród 84 chorych leczonych na oddziale chirurgicznym Szpitala Regionalnego w Kołobrzegu. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Narzędzia badawcze stanowiły: autorski kwestionariusz ankiety, skale oceny natężenia bólu oraz kwestionariusz polskiej wersji skali klinicznych wskaźników jakości postępowania z bólem pooperacyjnym (wybrane pytania). Wyniki : Przeprowadzone badanie wykazało, że ból stanowił integralną część okresu pooperacyjnego respondentów. Nie wykazano istotnego związku między metodą, trybem, rodzajem zabiegu i rodzajem znieczulenia a nasileniem bólu (p > 0,05). W opinii ankietowanych zastosowane leczenie farmakologiczne i niefarmakologiczne było niewystarczające. Ból odczuwany w 3. dobie po zabiegu chirurgicznym okazał się istotnie słabszy w odniesieniu do 1. doby (p < 0,05). Wnioski : 1. Pacjenci po zabiegach chirurgicznych odczuwali istotnie większe natężenie bólu w 1. dobie w porównaniu z 3. dobą. 2. Metoda i rodzaj zabiegu oraz rodzaj zastosowanego znieczulenia nie miały wpływu na poziom odczuwanego bólu. 3. Istnieje potrzeba wprowadzenia w placówce bardziej urozmaiconego leczenia przeciwbólowego, z wykorzystaniem metod niefarmakologicznych.