Rak pęcherzyka żółciowego – określenie możliwości terapeutycznych na podstawie oceny zaawansowania guza nowotworowego w badaniach obrazowych - Ćwik, Grzegorz; Solecki, Michał; Krupski, Witold; Prystupa, Andrzej; Wallner, Grzegorz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Rak pęcherzyka żółciowego jest jednym z najbardziej złośliwych nowotworów układu pokarmowego. W chwili postawienia ostatecznej diagnozy większość badanych przypadków jest na tyle zaawansowana, że nie nadaje się do przeprowadzenia resekcji guza, która jest praktycznie jedynym sposobem radykalnego leczenia. Diagnostyka obrazowa jest podstawowym sposobem oceny zaawansowania nowotworów pęcherzyka żółciowego. Postęp techniczny nowoczesnych metod obrazowania, głównie ultrasonografii oraz tomografii komputerowej i rezonansu magnetycznego, spowodował, że wcześniejsze ustalenie rozpoznania raka pęcherzyka jest możliwe, o ile pacjent zostanie skierowany na badanie w odpowiednim momencie. Autorzy pracy starali się ukazać współczesne możliwości metod obrazowania, określić, w jaki sposób dochodzi do miejscowego rozwoju guza i szerzenia się na okoliczne struktury oraz przedstawić wskazania do postępowania terapeutycznego.