Obiektywny i subiektywny wymiar jakości życia osób z nieswoistym zapaleniem jelit leczonych na oddziale chirurgicznym - Bączyk, Grażyna; Karoń, Jacek; Krokowicz, Piotr (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Wstęp: Dotychczasowa wiedza dotycząca jakości życia i jej pomiarów, a także doświadczenia wielu ekspertów w dziedzinie badań nad jakością życia uwarunkowaną stanem zdrowia pozwalają na przedstawienie modelu jakości życia uwarunkowanej stanem zdrowia obejmującego cztery dziedziny: funkcjonowanie fizyczne, psychiczne i społeczne oraz objawy związane z chorobą i leczeniem. Cel: Ocena jakości życia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit leczonych na oddziale chirurgicznym w wymiarze obiektywnym i subiektywnym. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 30 osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego leczonych w Klinice Chirurgii Ogólnej i Kolorektalnej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Do oceny jakości życia w wymiarze obiektywnym wykorzystano polską wersję skali Inflammatory Bowel Disease Questionnaire i Hospital Anxiety and Depression Scale, natomiast do oceny jakości życia w wymiarze subiektywnym – polską wersję kwestionariusza World Health Organization Quality of Life Instrument. Aktywność choroby oceniano, uwzględniając skalę Crohn’s Disease Activity Index dla osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna oraz skalę Clinical Activity Index dla osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Wyniki i wnioski: Głównymi czynnikami determinującymi złą jakość życia chorych w wymiarze obiektywnym były dolegliwości jelitowe oraz funkcjonowanie emocjonalne, a podstawowymi czynnikami określającymi złą jakość życia chorych w wymiarze subiektywnym – niezadowolenie ze stanu zdrowia, z funkcjonowania fizycznego oraz emocjonalnego.