Obraz idealnego technika radioterapii w ocenie pacjenta - Ossowska, Małgorzata; Majkowicz, Mikołaj (Psychoonkologia, 2010)
Wstęp : Technik radioterapii, oprócz realizacji leczenia, pełni bardzo ważną funkcję psychoterapeutyczną, gdyż jest osobą, którą pacjent widzi codziennie. W związku z tą rolą ważnym zagadnieniem jest wiedza o tym, jakie są oczekiwania pacjentów w zakresie cech osobowości technika radioterapii. Badanie miało na celu wyodrębnić cechy idealnego technika radioterapii oraz sprawdzić, czy mają na nią wpływ takie czynniki, jak zaawansowanie choroby (wyrażone intencją leczenia – radykalne lub paliatywne) oraz czynniki społeczno-demograficzne. Materiał i metody : Badaniem objęto grupę 80 pacjentów Kliniki Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, 40 leczonych radykalnie i 40 leczonych paliatywnie. Badani pacjenci wypełniali ankietę składającą się z testu przymiotnikowego ACL oraz danych metrykalnych (wiek, wykształcenie, płeć, wsparcie, obszar naświetlania oraz liczba frakcji). Wyniki : Idealny technik radioterapii powinien być osobą o dużej kontroli i przystosowaniu osobistym, uporządkowany i wytrwały, jednakże niechętnie zmieniający siebie i swoje zachowanie. Pacjenci starsi (powyżej 65. roku życia) leczeni radykalnie oraz młodsi (poniżej 65. roku życia) leczeni paliatywnie uważają, że idealny technik powinien być osobą opiekuńczą. Natomiast pacjenci starsi leczeni paliatywnie oraz młodsi leczeni radykalnie wymagają od idealnego technika postawy „krytycznego rodzica”. Idealny technik powinien być osobą opiekuńczą według mężczyzn z obu grup (leczonej paliatywnie i radykalnie). Wnioski : Pacjenci leczeni radykalnie oraz paliatywnie mają podobny pogląd na osobowość idealnego technika radioterapii. Czynniki społeczno-demograficzne, takie jak płeć i wiek pacjenta, mają znaczenie dla kształtowania się obrazu idealnego technika radioterapii.