Lęk i jakość życia młodzieży z białaczką i chłoniakami – doniesienie wstępne - Cepuch, Grażyna; Dębska, Grażyna; Borczuch, Elżbieta (Psychoonkologia, 2010)
Wstęp : Pojęcie jakości życia obejmuje wiele obszarów życia człowieka i związane jest ze sposobem, w jaki funkcjonuje on w środowisku naturalnym i społecznym. Okres dorastania to czas wielu przemian w funkcjonowaniu młodzieży, a posiadanie sensu życia przez człowieka stanowi konieczny warunek rozwoju i samorealizacji. Białaczki i chłoniaki są najczęstszymi nowotworami wieku młodzieńczego. Lęk, strach, długa terapia, inwazyjne leczenie, bolesne zabiegi oraz powikłania mają duży wpływ na poczucie zadowolenia z życia chorej młodzieży. Przeprowadzono badania w celu lepszego poznania zależności pomiędzy lękiem a jakością życia. Materiał i metody : Badaniem objęto 30 młodocianych z białaczką i chłoniakami w wieku 14–21 lat. W badaniu użyto kwestionariusza do oceny jakości życia (WHOQOL-BREF) oraz skali samooceny lęku Zunga. Wyniki : Młodzież najniżej oceniła dziedzinę fizyczną, a najwyżej dziedzinę społeczną swojego funkcjonowania. Większość badanych nie odczuwała lęku. Poziom lęku u pacjentów go odczuwających był niski. Wnioski : Na ocenę występowania lęku i jego poziomu mogą wpływać zarówno mechanizmy obronne młodzieży i reakcja na chorobę, jak i wybrane metody czy narzędzia badawcze. Brak dokładnej oceny w aspekcie negatywnych stanów emocjonalnych może mieć poważne następstwa w efektach terapeutycznych i jakości życia pacjenta.