Funkcjonowanie na płaszczyźnie psychofizycznej a jakość życia chorych onkologicznie - Machnik-Czerwik, Anna (Psychoonkologia, 2010)
Wstęp : Celem niniejszej pracy było ustalenie relacji pomiędzy rodzajem leczenia a jakością życia osób chorych onkologicznie oraz zbadanie czynników różnicujących jakość życia chorych na płaszczyźnie funkcjonowania fizycznego, poznawczego, emocjonalnego i społecznego z rozróżnieniem na leczenie przyczynowe i objawowe. Materiał i metody : Badania jakości życia przeprowadzono w dwóch grupach pacjentów podzielonych w zależności od rodzaju leczenia i opieki, jaką zostali objęci. Przebadano 80 pacjentów. Grupę pierwszą stanowiło 40 chorych leczonych przyczynowo, będących w trakcie chemioterapii. Do drugiej grupy włączono 40 pacjentów leczonych objawowo, znajdujących się pod opieką hospicjum domowego. W badaniach wykorzystano narzędzie do pomiaru jakości życia EORTC QLQ-C30. Wyniki i wnioski : Z badań wynika, że jakość życia chorych w trakcie leczenia przyczynowego nie różni się od jakości życia chorych leczonych objawowo i jedynie funkcjonowanie społeczne jest płaszczyzną różnicującą obie grupy pacjentów. W badaniach wykazano również, że jakość życia osób chorych onkologicznie pozostaje w związku z ich funkcjonowaniem fizycznym, poznawczym, emocjonalnym i społecznym.