Itopryd w leczeniu zaburzeń kinetyki przewodu pokarmowego - Chojnacki, Jan (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Chlorowodorek itoprydu jest nowym lekiem prokinetycznym, który usprawnia aktywność ruchową przewodu pokarmowego, o podwójnym mechanizmie działania. Po pierwsze, zwiększa uwalnianie acetylocholiny w splocie trzewnym poprzez blokowanie receptorów dopaminowych D2 na zakończeniach nerwów cholinergicznych. Po drugie, zapobiega hydrolizie acetylocholiny przez zmniejszenie aktywności acetylocholinesterazy w mięśniach gładkich przewodu pokarmowego. Wyniki wielu badań wskazują, że itopryd dzięki wysokiej skuteczności i dobrej tolerancji może być uznany za lek z wyboru w leczeniu choroby refluksowej przełyku, dyspepsji czynnościowej, gastroparezy i innych zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego.