Artykuł oryginalnyPrzezskórna redukcja gradientu w drodze odpływu lewej komory metodą embolizacji tętnicy przegrodowej mikrokoilami u osób z kardiomiopatią przerostową zawężającą - Dąbrowski, Maciej; Witkowski, Adam; Brzozowski, Krzysztof; Konka, Marek; Śpiewak, Mateusz; Chojnowska, Lidia S. (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
W grupie pacjentów z kardiomiopatią przerostową (ang. hypertrophic cardiomyopathy , HCM) u 25–30% występuje dynamiczne zawężanie w drodze odpływu lewej komory (ang. left ventricular outflow tract, LVOT). Nową, opisaną zaledwie kilka lat temu, propozycją przezskórnego leczenia osób z kardiomipatią przerostową zawężającą (ang. hypertrophic obstructive cardiomyopathy, HOCM) jest metodą nieoperacyjnej redukcji grubości przegrody międzykomorowej za pomocą koili naczyniowych. Prezentowana metoda może stanowić interesującą alternatywę redukcji gradientu w LVOT u pacjentów z HOCM, u których ablacja alkoholowa jest obarczona zbyt dużym ryzykiem wystąpienia powikłań. Przedstawiamy opis 2 osób z HOCM, u których wykonano zabieg zamknięcia tętnicy przegrodowej za pomocą koili w Instytucie Kardiologii w Warszawie.