Analiza stężeń eotaksyny 1/CCL11, eotaksyny 2/CCL24 i eotaksyny 3/CCL26 w surowicy dorosłych chorych na atopowe zapalenie skóry - Owczarek, Witold; Paluchowska, Elwira Beata; Targowski, Tomasz; Nawrocka, Agnieszka (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Eozynofile odgrywają ważną rolę w rozwoju chorób alergicznych. Badania ostatnich lat wskazują na wiele ich istotnych funkcji w rozwoju zapalenia alergicznego związanych zarówno z ich efektorową, jak i immunomodulującą rolą. Określenie czynników odpowiedzialnych za rekrutację eozynofilów do tkanek może mieć istotne znaczenie dla poznania procesów regulujących rozwój wszystkich chorób alergicznych, w tym również dla zrozumienia mechanizmów powstawania zmian skórnych w przebiegu atopowego zapalenia skóry (AZS). Najsilniejszymi czynnikami chemotaktycznymi wpływającymi na akumulację eozynofilów są działające wybiórczo poprzez receptor CCR3 eotaksyny. Liczne doniesienia wskazują na istotną rolę tych chemokin w patogenezie chorób alergicznych. Cel pracy . Ocena stężeń eotaksyny 1/CCL11, eotaksyny 2/CCL24 i eotaksyny 3/CCL26 w surowicy u chorych na AZS oraz osób zdrowych i ich korelacji z nasileniem zmian ocenianych według skali SCORAD. Materiał i metodyka . Badaniami objęto 101 chorych na AZS oraz 21 osób będących grupą kontrolną. Stężenia eotaksyny 1/CCL11, eotaksyny 2/CCL24 i eotaksyny 3/CCL26 w surowicy oznaczono metodą immunoenzymatyczną (ang. enzyme-linked immunosorbent assai – ELISA), stosując gotowe zestawy firmy R&D Systems (USA). Wyniki . W grupie chorych na AZS stwierdzono, że średnie stężenie eotaksyny 1/CCL11 w surowicy wynosiło 123,86 pg/ml, eotaksyny 2/CCL24 – 1064,52 pg/ml, a eotaksyny 3/CCL26 – 16,93 pg/ml. Wśród zdrowych ochotników będących grupą kontrolną średnie stężenie eotaksyny 1/CCL11 w surowicy kształtowało się na poziomie 195,64 pg/ml, eotaksyny 2/CCL24 – 965,58 pg/ml, a eotaksyny 3/CCL26 – 0,79 pg/ml. Analiza porównawcza stężeń eotaksyn w surowicy pomiędzy grupą chorych na AZS i grupą osób zdrowych wykazała, że średnie stężenie eotaksyny 1/CCL11 w surowicy w grupie chorych na AZS jest istotnie statystycznie mniejsze (p = 0,002), a eotaksyny 3/CCL26 większe (p = 0,0000001) niż u osób zdrowych stanowiących grupę kontrolną. W grupie chorych na AZS średnie nasilenie choroby ocenione według skali SCORAD wynosiło 53,17. Przeprowadzona analiza zależności pomiędzy nasileniem choroby ocenionym według skali SCORAD a stężeniem eotaksyny 1/CCL11, eotaksyny 2/CCL24 i eotaksyny 3/CCL26 w surowicy wykazała istotne statystycznie korelacje dla wszystkich ocenianych parametrów (odpowiednio p = 0,001, p = 0,01, p = 0,00001). Wnioski . Analiza wyników badań wykazała, że: 1) średnie stężenia eotaksyny 3/CCL26 i eotaksyny 2/CCL24 w surowicy są większe u chorych na AZS niż w grupie osób zdrowych, przy czym w przypadku eotaksyny 3/CCL26 wykazana różnica jest istotna statystycznie, 2) średnie stężenie eotakstyny 1/CCL11 w surowicy jest istotnie statystycznie mniejsze u chorych na AZS w porównaniu ze stężeniem u osób zdrowych oraz 3) stężenia eotaksyny 1/CCL11, eotaksyny 2/CCL24 i eotaksyny 3/CCL26 w surowicy korelują z nasileniem AZS ocenionym według skali SCORAD.