Zespół żyły głównej górnej o obrazie nawracającego obrzęku Quinckego. Opis przypadku - Pająk-Grot, Magda; Kozłowska-Murawska, Jolanta; Siwicka, Maria (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Zespół żyły głównej górnej (ZŻGG) to zespół objawów chorobowych o różnej etiologii, charakteryzujący się obrzękiem twarzy, sinicą, rozszerzeniem żył górnej połowy klatki piersiowej i obrzękiem głośni. Cel pracy . Przedstawienie pacjentki z objawami oraz wywiadem sugerującym nawracający obrzęk Quinckego po zastosowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych, u której ostatecznie rozpoznano ZŻGG w przebiegu patologii śródpiersia. Opis przypadku. W pracy przedstawiono 54-letnią kobietę, u której w odstępie roku dwukrotnie wystąpił obrzęk twarzy rozpoznawany i leczony jako nawracający obrzęk Quinckego o etiologii polekowej. Wywiad alergiczny był dodatni – stwierdzono uczulenie na pyłki traw (katar sienny) i kilka epizodów alergii kontaktowej. Chorą leczono lekami przeciwhistaminowymi i kortykosteroidami. Ze względu na niezadowalającą odpowiedź na leczenie podczas drugiego epizodu zmian obrzękowych, obecność poszerzonych naczyń żylnych na ścianie klatki piersiowej i nasilanie duszności w godzinach porannych – wykonano tomografię komputerową (TK) klatki piersiowej. W badaniu wykazano obecność mas patologicznych w śródpiersiu oraz skrzeplin w prawym przedsionku, poszerzonej żyle głównej górnej i szyjnej prawej. Obraz nasunął podejrzenie chłoniaka i wymagał dalszego różnicowania. Na podstawie wyniku TK ustalono rozpoznanie ZŻGG. Wnioski . Omawiany przypadek dotyczący pacjentki z obrzękiem twarzy rozpoznawanym jako nawracający obrzęk Quinckego, w którym związek przyczynowo-skutkowy z zażywaniem leków przeciwbólowych wydawał się wyraźny, wskazuje na konieczność kompleksowego traktowania objawów zgłaszanych przez pacjenta oraz jego wnikliwej obserwacji. Świadczy również o trudnościach diagnostycznych, jakie mogą się pojawić przy wielu procesach chorobowych dających objawy pozornie przypominające obrzęk Quinckego.