Polekowe zapalenie skóry wywołane imatynibem u pacjentki z nowotworem podścieliska przewodu pokarmowego – opis przypadku - Baran, Anna; Flisiak, Iwona; Myśliwiec, Hanna; Chodynicka, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Guz podścieliska przewodu pokarmowego (ang. gastrointestinal stromal tumour – GIST) jest rzadkim nowotworem tkanki mezenchymalnej zrębu przewodu pokarmowego. Podstawowe leczenie stanowi radykalna resekcja chirurgiczna. Leczeniem pierwszego wyboru złośliwych, nieoperacyjnych i/lub z przerzutami GIST jest imatynib – inhibitor kinazy białkowo-tyrozynowej. Cel pracy . Przedstawienie chorej na GIST, u której terapia imatynibem spowodowała wystąpienie niepożądanych skórnych reakcji polekowych i w efekcie zmianę postępowania terapeutycznego. Opis przypadku . U 57-letniej kobiety z dwuletnim wywiadem nieoperacyjnego GIST, po 3-miesięcznej terapii imatynibem pojawiły się pierwsze zmiany skórne o charakterze rumieniowo-grudkowym w obrębie skóry tułowia, kończyn górnych i dolnych oraz twarzy, z towarzyszącym świądem. Obraz histopatologiczny odpowiadał polekowej reakcji liszajowatej. Pomimo zmniejszenia dawki imatynibu pojawiały się nowe zmiany naciekowe z tendencją do rozpadu. Na skutek leczenia ogólnego (pulsy dożylne kortykosteroidów, leki przeciwhistaminowe) i miejscowego (maści kortykosteroidowe) oraz zmiany imatynibu na lek drugiego wyboru – sunitynib, obserwowano ustępowanie zmian skórnych. Wnioski . Terapia imatynibem jest zazwyczaj dobrze tolerowana, jednak u 30% chorych stosujących ten lek może wystąpić zapalenie skóry. W przedstawionym przypadku nieoperacyjnego GIST leczenie imatynibem spowodowało niepożądane objawy skórne.