Rola limfocytów T regulatorowych w patogenezie wybranych chorób pęcherzowych - Jałocha-Kaczka, Anna; Żebrowska, Agnieszka; Waszczykowska, Elżbieta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Limfocyty T regulatorowe (T Reg ) są niejednorodną fenotypowo grupą komórek, odgrywającą istotną rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej. Dotychczas wyodrębniono kilka subpopulacji komórek regulatorowych. Najważniejszymi z nich są: limfocyty CD4+CD25+, Tr1, Th3 oraz komórki NK. Limfocyty T regulatorowe działają poprzez wydzielanie cytokin o właściwościach supresorowych (IL-10, TGF-) lub bezpośrednio na komórkę docelową. Zaburzenia ich funkcji przyczyniają się do powstania wielu chorób, w szczególności autoimmunologicznych. Na podstawie przeglądu dotąd opublikowanych badań w pracy przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat roli limfocytów T reg w patogenezie wybranych chorób pęcherzowych.