Leczenie operacyjne choroby wieńcowej z użyciem krążenia pozaustrojowego u chorych dużego ryzyka po 80. roku życia - Jegier, Bogdan; Bartczak, Karol; Pawłowski, Witold; Jaszewski, Ryszard; Lelonek, Małgorzata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W pracy przedstawiono istotny problem kliniczny leczenia operacyjnego choroby wieńcowej u chorych po 80. r.ż. Autorzy w oparciu o aktualne standardy i wyniki opublikowanych prac oraz własne wieloletnie doświadczenie kliniczne przedstawiają aktualny stan wiedzy w tym zakresie. Artykuł zawiera opis dwóch chorych wysokiego ryzyka w wieku 89 lat, u których przeprowadzono operację pomostowania aortalno-wieńcowego z użyciem krążenia pozaustrojowego.