Palenie marihuany jako przyczyna odmy śródpiersiowej – opis przypadku - Makarewicz, Wojciech; Łaski, Dariusz; Basiński, Andrzej; Śledziński, Zbigniew (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Odma śródpiersiowa (ang. pneumomediastium) jest określana jako patologiczne nagromadzenie się powietrza w obrębie śródpiersia. Izolowana, spontaniczna odma śródpiersiowa nie jest poważnym powikłaniem, jednak jej obecność powinna zawsze wzbudzić podejrzenie i nakłonić klinicystę do poszukiwania jej przyczyn. W poniższym opracowaniu przedstawiono jeden przypadek odmy śródpiersiowej, którą rozpoznano u młodego chorego, bez wcześniejszych objawów chorób płuc, u którego zaobserwowano ścisły związek między zażyciem narkotyku (paleniem marihuany) a wystąpieniem objawów choroby.