Przypadek wieloetapowego leczenia chorego na raka płuca - Tomaszewski, Dariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Leczenie niektórych powikłań po pneumonektomii jest długotrwałe i wieloetapowe. Z kolei nawrót choroby nowotworowej po wycięciu płuca jest rzadkim wskazaniem do radykalnego leczenia. Przedstawiono przypadek chorego po pneumonektomii z powodu raka płuca, który był wielokrotnie poddany leczeniu z powodu nawrotowego ropniaka komory poresekcyjnej oraz ognisk przerzutowych do jedynego płuca. Agresywne, radykalne postępowanie, czasami w sytuacjach ogólnie przyjętych za przeciwwskazania do leczenia operacyjnego, przyniosło realną korzyść choremu w postaci ponad 7-letniego okresu przeżycia. Obecnie u chorego nie stwierdza się zmian będących powikłaniem pierwotnego leczenia operacyjnego ani wznowy choroby nowotworowej.